Пикасо в София в продължение на три месеца
Пикасо в София в продължение на три месеца / netinfo
Първата у нас изложба на Пабло Пикасо се открива тази вечер в столицата. 82 негови произведения са изложени в Националната галерия за чуждестранно изкуство и ще останат там три месеца, до 15 март 2009 г. Експозицията е озаглавена „Аз не търся. Аз намирам" и освен творби на Пикасо, включва 25 фотографии на художника, направени от французина Люсиен Клерг.

Една от най-интересните творби на Пикасо „Портрет на Пол", която мнозина очакваха да видят в София, така и не е пристигнала за изложбата. Картината, на която е първородният син на Пикасо, е притежание на испанското Министерство на културата и рядко напуска страната, обяснява Еми Барух, която е сред организаторите на експозицията: „По принцип процедурата за излизане на тези произведения е особена. В последния момент, преди те да бъдат сложени в каси, комисия от реставратори ги разглежда и решава. Ако има и най-малки съмнения, че творбата не е добре да се изнася – те не я пускат. Така е станало и с „Портрет на Пол".

Други 82 творби на Пикасо обаче вече са подредени из залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Сред изложените произведения има графики, живописни платна, акварели. Най-голямата картина в експозицията е „Мускетарят със скръстените ръце" – височината й е 1,16 см., а широчината – 89 см. Най-малката творба „Стрък цветя" е с размери 21x8,5 см.

Еми Барух: Графичната колекция от Малага е феноменална. Това е серия от портрети – едните са на Жаклин, другите са на Франсоаз. Зад всяка една от тези творби прозира майсторството на Пикасо. Аз съм особено пристрастна и към неговия Арлекин. Той е един от любимите герои на Пикасо.

Произведенията на Пикасо, които са в София, са подбрани от колекции, които по принцип се намират в Малага, Барселона и Мадрид.

Еми Барух: Малага не си дава толкова лесно колекцията, защото това е свързано с туристическия поток на хора в този град. А сега половината от тяхната колекция е тук.

Допълнителни охранителни камери са монтирани в Националната галерия за чуждестранно изкуство специално заради изложбата „Аз не търся. Аз намирам".

Кое е най-скъпото произведение, включено в нея?

Еми Барух: Има едно произведение, знаем срещу каква сума е застраховано, но мисля, че нямам права да съобщавам сумата.

Говори се за 7,5 милиона евро?

Еми Барух: Да, има такова произведение, застраховано за тази сума.

Кое е то?

Еми Барух: Няма да ви отговоря на този въпрос.

И макар изложбата „Аз не търся. Аз намирам" да се открива тази вечер, за посетители Националната галерия за чуждестранно изкуство ще е отворена от утре.