Пием студен чай с риск от камъни в бъбреците
Пием студен чай с риск от камъни в бъбреците / netinfo
В Университета Лойола, Чикаго, установиха, че в студените чайове има високо съдържание на оксалати – рисков фактор за образуване на камъни в бъбреците, информира БГНЕС, позовавайки се на Puls.

При хора, предразположени към заболяването, консумацията на подобни напитки е много опасна. Една от причините за нефролитиазата е недостатъчния прием на течности.

През лятото заради високите температури, хората се обезводняват и често посягат към разхладителната напитка в промишлени количества. По този начин дори и увеличен, приемът на течности се оказва вреден фактор. Лимоните са богати на цитрати – вещества, които потискат формирането на камъните. Тяхната консумация се препоръчва, например под формата на лимонада (но направена в домашни условия, а не готов продукт).

Водата от друга страна трябва да бъде основното средство за утоляване на жаждата. Храни, богати на оксалати са спанакът, шоколадът, ядките и др.