Петък 13 – късметлийският ден на Каварна рок
Петък 13 – късметлийският ден на Каварна рок / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Петък 13 – късметлийският ден на Каварна рок
55203
Петък 13 – късметлийският ден на Каварна рок
  • Петък 13 – късметлийският ден на Каварна рок

Много бира, рок и метъл и разбира се - добро настроение. Може би това е очакването за всеки фестивал, но в Каварна има и бонус - на плажа може да си вземете автограф от Глен Хюз или да почерпите едно питие някои от музикантите от Dio Disciples. Защо пък не?

Тази година фестивалът ще е три дни - от 13 до 15 юли, като всяка вечер първи на сцената ще излизат български музиканти.

Петък 13  късметлийският ден на Каварна рок
netinfo

(източник: фейсбук профила на Dio Disciples)

Членовете на Dio Disciples поднесоха цветя на паметника на великия Рони Джеймс Дио

"Нашият фестивал не е типичният български фестивал - да вземем парите на хората, групите да пеят и вечерта да си отидат. Тук са едни от най-големите групи и едни от най-големите вокали. Tim "Ripper" Owens и Glenn Hughes в момента са тук. Играят голф, ходят на плаж, почиват си, срещат се с българските фенове", разказва кметът на Каварна Цонко Цонев и допълва: "Те правят една прекрасна рок седмица в Каварна. За нас е важно хората да дойдат, да си направят купона и да си заминат доволни, както беше на July Morning".

Самият Цонко Цонев признава, че още му е трудно да повярва, че на 1 юли сутринта са се събрали 10 000 души, които са посрещнали първия изгрев през юли заедно. "Това е символ на доверието на феновете. Именно затова сме рок столицата на България, защото феновете ни вярват", категоричен е Цонев.

Култът към Рони Джеймс Дио

Всички фенове обичахме изключително музиката на Рони Джеймс Дио, затова и сега фестивалът е посветен на него, допълва Цонко Цонев. Тази вечер в Каварна ще забият Dio Disciples - музиканти, работили с легендарния Дио, които ще изсвирят едни от най-добрите парчета, писани от великия музикант. Най-тежката задача - да ги изпее, ще поеме Tim "Ripper" Owens - вокалът, който феновете познават и от работата му с Judas Priest и Iced Earth.

Същата вечер на стадиона в Каварна ще излязат и Michael Schenker Group, както и групата на Glenn Hughes.

Петък 13  късметлийският ден на Каварна рок
netinfo

Schenker (източник: Официалният сайт на музиканта)

Легендарният китарист Michael Schenker се обърна към феновете в България с думите: „Чакам ви на „Каварна Рок. Ще се видим там. Keep on rocking!"

Който свири в Каварна веднъж, се връща отново ...

В събота на сцената на стадион "Калиакра" ще стъпи още една легенда - Sebastian Bach (познат на феновете от Skid Row и The Last Hard Men). Той ще "забие" с Big Noize. Това е второто идване на музиканта в България. Преди няколко години Bach свири отново в Каварна.

Във втората вечер на фестивала ще видим за първи път американската хеви метъл банда Dokken.
За първи път в Каварна ще свирят Rhapsody of Fire и Kamelot, с които фестивалът ще бъде закрит в неделя.

На италианците от Rhapsody of Fire са им "лепнали" малко странен жанров етикет: холивудски метъл, защото музиката им напомня на музика от филм.
Феновете ще слушат за първи път и Lizzy Borden.

Петък 13  късметлийският ден на Каварна рок
netinfo

Kamelot (източник: официалният сайт на Каварна Рок)

Kamelot ще дойдат в България с новия си вокалист Tommy Karevik, въпреки че "заклетите Камелот фенове" все още смятат Roy Khan за по-добър.

Много рок и метъл или ...за всеки по нещо

"Изключително ми е интересно да чуя Rhapsody of Fire и Lizzy Borden", допълва кметът на Каварна. По думите му успехът на фестивала толкова години се дължи на добрия микс от слабо познати групи у нас с големите имена от метъл сцената. "Така има за всеки по нещо - любими групи и нови групи. Феновете се радват да чуят нещо ново", смята Цонко Цонев.

Той е категоричен, че изключително важно е присъствието и на българските банди. Едни от най-големите на българската рок сцена - БТР и Ахат също ще свирят за феновете в Каварна.

Самият Цонев признава, че не една и две негови мечти са се сбъднали именно на сцената на стадион "Калиакра". "Но моментът, в който козината ми настръхна, беше, когато чух българския химн в изпълнение на Manowar. Този миг ще го помня завинаги", допълва Цонко Цонев.

Или както казват всички любители на твърдата музика: Keep on rocking!