Кристо
Кристо / Gulliver/Getty Images
Временните и впечатляващи инсталации на родения в България световноизвестен художник Христо Явашев - Кристо, са се появявали в различни кътчета по света, на фона на внушителни пейзажи, както и на емблематични места в големи градове. По повод кончината на майстора на опаковането на 84-годишна възраст, Франс прес припомня пет знакови проекта на твореца.
 
 

Christo, 112 Oil Barrels Structure, Palais de Tokyo, Paris, France, 1968 (Photo: Jacques Caumont) © 1968 Christo

Публикувахте от Christo and Jeanne-Claude Official в Четвъртък, 25 август 2011 г.

"Желязната завеса", Париж (1962)

Един от първите проекти на Кристо и съпругата му и творческа партньорка Жан-Клод е стена от 89 петролни варела, издигната на улица "Висконти" в Париж.

Стената от варели, наречена "Желязната завеса", е творческият протест на двойката срещу издигнатата година по-рано Берлинска стена.

Кметството на Париж не дава разрешение за проекта, но въпреки това двамата творци продължават работата си и блокират движението за осем часа, преди да демонтират инсталацията.
 
"Чадърите", САЩ и Япония (1991)

След месеци работа близо 3100 огромни чадъра са отворени в един и същи ден в Калифорния, САЩ, и Япония, за симултанна инсталация, останала на показ в продължение на 18 дни.

Приблизително половината от чадърите с височина шест метра са със син цвят и са инсталирани в японската префектура Ибараки, останалите в Калифорния са яркожълти.
Инсталацията символизира сходствата и различията в начина на живот и оползотворяването на земята в две вътрешни долини в Япония и САЩ, обяснява творческият тандем.
 
 

Christo and Jeanne-Claude, The Umbrellas, Japan-USA, 1984-91 (Photo: Wolfgang Volz) © 1991 Christo

Публикувахте от Christo and Jeanne-Claude Official в Вторник, 17 май 2011 г.

Онлайн изданието "Артси" описва инсталацията като "един от най-големите проекти на планетата в наше време".

Проектът е белязан от две драми - през 1991 г. американка е премазана от един от гигантските чадъри, а при демонтирането им загива японски работник.
 
"Опаковането на Райхстага", Берлин (1995)

Опаковането на сградата на Райхстага със 100 000 квадратни метра сребристо платно - един от най-емблематичните проекти на Кристо, е реализирано двадесет години, след като художникът иска разрешение.

Отхвърлян нееднократно от Берлин, проектът успява да "види бял свят" след одобрение от парламента през 1994 г.
 
 

Christo and Jeanne-Claude, Wrapped Reichstag, Berlin, 1971-95 (Photo: Wolfgang Volz) © 1995 Christo

Публикувахте от Christo and Jeanne-Claude Official в Вторник, 17 май 2011 г.

"Това беше едно от най-красивите неща, които някога съм виждал", споделя Кристо за британския в. "Гардиън" през 2017 г. Посетен от милиони хора, Райхстагът остава опакован в продължение на две седмици, въпреки желанието на града да съхрани проекта малко по-дълго.
 
"Плаващите кейове", Италия (2016)

Ефимерната инсталация на езерото Изео представлява плаваща пътека с дължина три километра, изградена от около 220 000 жълти полиетиленови куба с висока плътност, които оформят люлеещата се платформа. Инсталацията, свързваща остров Монте Изола и малкия остров Сан Паоло, създава усещане на посетителите, че "ходят по вода" или "по гърба на кит", обяснява Кристо.
 
Инсталацията, която остава изложена на показ в продължение на 16 дни, е първата, която художникът осъществява сам след смъртта на съпругата си Жан-Клод през 2009 г., въпреки че двамата я замислят заедно и работят над нея от 70-те години на миналия век.
 
"Мастаба", Лондон (2018)

Кристо представя последната си творба - загадъчната пирамида Мастаба с тегло 500 тона, изградена с помощта на 7506 варела насред езерото Серпънтайн в лондонския Хайд Парк. Целта на проекта е по-скоро да възбуди дебат, отколкото да стимулира сетивата.
 
 

Christo and Jeanne-Claude 4 June - 27 November 2016 From June 4th to November 27th 2016, Christo will create a sculpture...

Публикувахте от Christo and Jeanne-Claude Official в Понеделник, 13 юни 2016 г.

"Няма послание - идеята е всеки да открие по нещо", споделя Кристо в интервю за Франс прес.
 
 

Opening day. The London Mastaba, Serpentine Lake, Hyde Park, 2016-18. Serpentine Galleries The Royal Parks

Публикувахте от Christo and Jeanne-Claude Official в Понеделник, 18 юни 2018 г.
БТА