Учените и научните списания имат неоспоримо предимство, когато искат да излъжат всички останали на 1 април.

От една страна, средностатистическият читател е оптимист и затова е склонен да повярва на невероятни неща, когато става дума за научни открития.

От друга страна, никой не очаква смятаните за суховати учени да измислят шега, пише Лайв сайънс, като предлага любимите си съобщения за лъжливи научни открития.

1. Подреждане на планетите

На 1 април 1976 г. астрономът Патрик Мур обявява по радио 2 на Би Би Си, че в този ден ще има уникално астрономическо явление - точно в 9,47 ч. планетата Плутон ще премине зад Юпитер. Това подреждане ще предизвика гравитационно противодействие и затова земното притегляне ще намалее.

Мур обяснява на слушателите, че ако точно в този момент подскочат, ще получат странно усещане, че летят. От 9,48 ч слушателите започват да се обаждат, за да разкажат какво точно са почувствали, когато са подскочили.

2. Летящи пингвини

На 1 април 2008 г. Би Би Си показва филмче за колония летящи пингвини, които тъкмо са открити на остров Крал Джордж край Антарктида.

В него актьорът Тери Джоунс от "Монти Пайтън" е в ролята на водещ в стил Дейвид Атънбъро.

"Наблюдавахме пингвините от няколко дена без въобще да си представяме на какво ще станем свидетели - казва той. - Времето се развали. Беше смайващо. Вместо да се съберат и да се сгушат, за да се топлят, те направиха нещо неочаквано, което другите пингвини не могат."

Макар пингвините да не могат да летят, дори и когато край тях е Тери Джоунс, движенията им при плуване приличат много на полета на птица.

3. Телепатични съобщения

Априлското издание на сп. "Червена херинга" от 1999 г. съдържа статия за революционна нова технология, която позволява на потребителите да съставят и изпращат имейли с големина до 240 знака телепатично.

13 безсрамни първоаприлски шеги на медиите по света (СНИМКИ)

Разработката е на компютърния гений Юри Малдини, създал я на базата на криптирани комуникационни системи, поръчани от американската армия по време на войната в Персийския залив.

Честит Ден на шегата! Вижте 10 интересна факта около историята на 1 април

Статията разказва и за случай, когато Малдини дал интервю телепатично. Списанието получава много писма от заинтригувани читатели.

4. Дракони в природата

През 1998 г. интернет изданието на сп. "Нейчър" предлага една от най-известните майтапчийски новини в историята. В статия за произхода на птиците, авторът напомня за открития "почти пълен скелет на теропод (динозавър като Т-рекс) в Северна Дакота, наречен Smaugia volans, който, според палеонтолозите, "може да е летял".

Скелетът е с обгорени ребра и шийни прешлени. Той е открит от Ранди Сепулкрейв от музея на университета на Южна Северна Дакота.

Такъв университет няма. Макар и това да е доста очевиден намек, има и още два. Смог е драконът от "Хобитът" на Толкин. Сепулкрейв е 76-ият граф на стоновете от роман на Мервин Пийк. Графът мислел, че е бухал и скочил от висока кула. Тогава открил, че не може да лети.

5. Частицата бигон

През април 1996 г. сп. "Дискавър" съобщава, че е открита нова фундаментална частица материя - бигон. Като други частици, открити неотдавна, бигонът ту се появява, ту изчезва за милионни от секундата. За разлика от другите частици обаче, размерът му е като на топка за боулинг.

Физикът Албер Манк - измислено лице - и колегите му от парижкия Център за изследване на достатъчно миниатюрните неща, какъвто също няма, открил частицата случайно, когато компютър, свързан с една от експерименталните им установки с вакуумни тръби, експлодирал.

"Физиците поставят видеокамера и повтарят експеримента - със същите експлозивни резултати - пише журналистът Тим Фолгър. - В един от кадрите над отломките от компютъра се рее черен обект като топка за боулинг. В следващия кадър го няма."

Пародията на научния език е наистина внушителна: "Учените мислят, че електрическото поле във вакуумната тръба по някакъв начин променя енергийното състояние на вакуума в катодно-лъчевата тръба на близкия компютърен монитор. Вакуумът в действителност не е никога съвсем празен - виртуални частици, повечето доста малки, непрекъснато се появяват и след това изчезват в празнотата. Физиците мислят, че те случайно са генерирали електрическо поле с необходимата сила в компютъра, което да породи новата частица - бигон".

Въпреки абсурдните твърдения, че на бигонът се дължат редица необяснени дотогава явления, като кълбовидните мълнии, спадането на суфлетата и спонтанното човешко горене, и въпреки датата 1 април, има голям отклик сред читателите.
БТА