Песните на Елвис се изпълняват и на латински
Песните на Елвис се изпълняват и на латински / netinfo

Финландия е единствената страна в света, в която новините могат да бъдат чути по радиото на латински език. Електронната страница на финландското председателство в ЕС също има раздел на латински.

Любовта към езика на Цицерон и Цезар обаче, не се ограничава само с това. В един от хотелите северно от Хелзинки песни на Елвис Пресли също могат да се чуят на латински.

Песните се изпълняват от Юка Амонд, който по този начин съчетава две свои страсти – преклонението пред творчеството на гениалния Елвис и любовта към класическия език. “Легендарността на Елвис Пресли ще се запази през вековете. Естествено, че е много важно да се изпълняват песните му на латински, защото това е вечен език”, смята той. Мия Лахти, която отговаря за електронната страница на финландското председателство, както повечето свои съграждани, е голям оптимист. “Електронната страница е на английски и френски, но има и специален раздел новини на латински - Conspectus rerum Latinus”, споделя тя.

“Мисля, че много хора се сърдят, че ги заставят да учат латински в детството, и сега той не им е нужен. Освен това е просто интересно да се четат новини на латински”, добавя Мия Лахти.

Статистиката показва, че новините на латински имат повече посетители, отколкото тези на френски. Новините на латински, излъчвани по радиото, се слушат от 75 хиляди души. На пръв поглед тази цифра изглежда минимална, но в процентно отношение аудиторията на тези новини е по-голяма отколкото на някои предавания на Би Би Си.

Професорът по латински Тиомо Пеканен отбеляза още един довод в полза на тези емисии: “В света нашите предавания на латински език се слушат от повече хора, отколкото на финландски”. Това е защото езикът на Цицерон е по-популярен от финландския, добавя той.