Дрейк
Дрейк / Gulliver/Getty Images
Близо 60% от хитовите в момента песни съдържат препратки към вредни вещества, пише "Дейли мейл", позовавайки се на американско проучване.

Сред "нарушителите" - изпълнители, които най-често пропагандират нездравословен начин на живот, са Дрейк, "Maroon 5", Ед Шийрън, Тейлър Суифт.
За целите на изследването авторите анализирали попадането в класациите между 2014 и 2020 г., за да установят в текстовете и видеоклиповете колко от тях споменават алкохол, цигари или наркотици.

Лидер по вредно съдържание е канадският рапър Дрейк – общо в 23 негови песни и видеоклипове се пее за пушене, пиене или наркотици. Следва американската група "Maroon 5" с 10. Тейлър Суифт, Ед Шийрън и рапърката Ники Минаж си поделят третото място със 7 песни и видеоклипа, в които се споменават вредни вещества, предимно алкохол и цигари. За сравнение, текстовете и видеоклиповете на Дрейк съдържат пет вредни вещества (алкохол, цигари, електронни цигари, марихуана, наргиле).

Артисти като Джъстин Бийбър, Бионсе, Калвин Харис, „One Direction“ и Ариана Гранде също се споменават в проучването като пропагандатори на нездравословен начин на живот.

„Знаменитостите знаят, че младите ги гледат и им подражават. Искаме текстове и видеоклипове да говорят много по-малко за тези вещества. Със сигурност има много рискове и негативни последици“, каза ръководителят на изследването Стефани Албърт от Нюйоркския университет.

Изследователите смятат, че вредни вещества в текстовете и музикалните видеоклипове на хитови песни е проблем за общественото здраве.

„Звездите играят много важна роля в обществото и имат уникалната възможност да оказват положително въздействие върху живота на хората, затова не трябва да насърчават или засилват употребата на алкохол, цигари и наркотици“, добави Албърт.

 
БГНЕС