Песните на Бийтълс помагат за възвръщане на паметта
Песните на Бийтълс помагат за възвръщане на паметта / netinfo

3000 души от 69 страни могат да помогнат на учените да разберат по-добре как музиката може да помогне на хората да си спомнят забравени от много време случки от техния живот, предаде ВВС, цитирана от БГНЕС.

Връзката между положителните чувства и музиката може да обясни защо песните събуждат спомени, считат британски учени. "Отдавна забелязахме, че музиката може да помогне на хората да си спомнят събития от техния живот, но това е първото истинско проучване, което показва това", заяви д-р Катриона Морисън, психолог от университета в Лийдс. Изследователите проучват голям набор от автобиографични спомени.

"Автобиографичните спомени се формират от събитията в нашия живот, ние се нуждаем от тях, за да придобием съзнание за самоличност", обясняват учените. Те приканили хората да си припомнят спомени, свързани с "Бийтълс". Участниците били помолени да си помислят за първото нещо, което им идва на ум, жив спомен, свързан с определен албум, песен, история или дори член на групата. Учените установили, че спомените са почти винаги положителни и хората си спомнят много живо отделни епизоди - звукове, миризми и гледки.

Д-р Конуей обяснява, че за него и било интересно да установи, че няма разлика между мъжете и жените от гледна точка на емоцията, която спомените извикват.