Песимизмът помага за свалянето на килограми
Песимизмът помага за свалянето на килограми / cнимкa: sxc.hu

Японски изследователи твърдят, че са открили тайната на успеха на режима за отслабване, посочва британският вестник "Дейли Телеграф".

Става дума за известна доза песимизъм. Хората на науката стигнаха до заключението, че лицата, които започват диета и са оптимистично настроени имат по-малко възможности да постигнат целта си. Практически според специалистите от университета Дошиша в Киото негативните емоции определят промяна в поведението, която може да има благоприятни последици, съобщава БГНЕС.

Изследването било направено върху 101 пациенти с наднормено тегло. В продължение на шест месеца те са практикували спорт, участвали са в сеанси по психотерапия и са ползвали съвети за здравословно хранене. "Негативните емоции имат положителен ефект, защото пациентите разбират по-добре какъв е здравословният им проблем", обясняват изследователите. Предишни изследвания по този въпрос посочват, че като цяло тези, които не виждат всичко в "розово", имат по-добри резултати при изследванията.

Според изследване, публикувано миналия месец от американски специалисти обаче, оптимизмът води до увеличаване на надеждата за живот.