„Пещерата на светулките- едно от удивителните природни чудеса (СНИМКИ)
„Пещерата на светулките- едно от удивителните природни чудеса (СНИМКИ) / Thinkstock/Getty Images

Едно от най-удивителните природни чудеса на света се намира в Нова Зеландия. Пещерният комплекс Уейтомо е прочут с невероятен светлинен спектакъл, който ежегодно се радва на огромен туристически интерес.

Става дума за магичната „Пещера на светулките". Любезни домакини в нея са хиляди светулки, които обсипват тавана на пещерата.

Установено е, че насекомите са ларви на местен комар, който обитава тъмни и влажни места. Приказната светлина всъщност са лепкавите нишки, които ларвите спускат към водата в пещерата.

Нишките пък имат съвсем практично предназначение за насекомите- стотици дребни мушици полепват по тях като в капан и служат за храна на ларвите.

Уейтомо е огромен комплекс от пещери, „издълбани" от Тихия океан преди около 30 милиона години. Местообитанието на светещите ларви се състои от варовик, смесен с вкаманелости. Пещерите са известни и с отличната си акустика и често са избирани като сцена на театрални и оперни спектакли и концерти.

Местните легенди разказват, че свирепи дракони живеят в пещерите. Затова и маорите не се осмелявали да влизат в тях. Страхът преминал чак през XIX век, когато учени влезли в Уейтомо и я проучили подробно.