Пеперудите в Европа са застрашени от изчезване
Пеперудите в Европа са застрашени от изчезване / netinfo

В Европейския червен списък, публикуван от Международния съюз за защита на природата, са включени много видове пеперуди, бръмбари и водни кончета в Европа, които са застрашени от изчезване поради загуба на местообитания, информира ЕФЕ, цитирана от БГНЕС.

Изготвен по искане на Европейската комисия, този списък показва, че 9% от пеперудите, 11% от бръмбарите и 14% от водните кончета са застрашени от изчезване в Европа. "Говорейки за застрашени видове, ние често си мислим за големи животни като тигрите и пандите, но не бива да забравяме за малките видове на нашата планета, които са еднакво важни и изискват да се вземат мерки за опазването им", заяви Джейн Смарт - директор на Международния съюз за защита на природата. По думите й пеперудите могат да изиграят важна роля за процеса на опрашване, а според новите изследвания 31% от 435 европейски видове пеперуди намаляват, 9% вече са застрашени от изчезване.

1/3 от европейските пеперуди (142 вида) не се срещат никъде другаде по света. Най-застрашени са тези, които живеят в южната част на Европа. Основните заплахи за тях са загуба на местообитания, причинена главно от промените в земеделски практики, климата, горските пожари и туризма. Водните кончета са налице почти навсякъде в Европа, но 14 на сто от 130 вида са застрашени, а 5% са застрашени от изчезване в световен мащаб. Ако не се вземат мерки, някои видове могат да изчезнат още през първата половина на този век.