Пеперуди „крадат” гените на оси
Пеперуди „крадат” гените на оси / Thinkstock/Getty Images

Испански и френски учени откриха, че пеперуди „крадат” гените на паразитни оси, за да станат по-издръжливи на болести, съобщи в. „Дейли телеграф”.

Това е първият известен случай на естествена генна модификация в животинското царство. Открит е от научен екип под ръководството на Салвадор Ереро от университета на Валенсия. Макар и противниците на генното модифициране да предупреждават колко опасно може да е то, се оказва, че има животни, които естествено могат да променят генома си, като взимат полезна ДНК от други същества.

Гените, които са характерни за паразитните оси, се срещат в генома на много пеперуди, включително и на монарх. Те често стават жертви на паразитни листни оси бракониди, които снасят яйцата си в гъсениците и инжектират вирус, с който да неутрализират имунната им реакция.

Браковирусите действат, като навлизат в ДНК на приемника и променят генната експресия. Те дори променят мозъка на гъсениците и ги превръщат в зомбита. След това те не могат да се възпроизвеждат.

Учените обаче откриха гени за браковируса в пеперуди, които не са били колонизирани от оси. Обяснението според тях, че техни предшественици са успели да се справят с паразитите и са се възпроизвели, като са предали защитния браковирус на поколението си.

Източник: БТА