Пеленачетата трябва да спят в стаята на родителите си
Пеленачетата трябва да спят в стаята на родителите си / ThinkStock/Getty Images

Новородените трябва да спят в бебешки легълца в стаята на родителите си, за да се избегне рискът от смърт по време на сън, като например при синдрома на внезапната детска смърт, се уточнява в новите препоръки на Американската академия по педиатрия, цитирани от Франс прес.

Подобна практика би трябвало да е налице през първите 6 месеца и дори през първата една година след раждането, се отбелязва в неин доклад. В него се посочва, че спането на детето в стаята на родителите му намалява с 50 на сто риска от внезапна смърт.

Изчислиха колко трябва да спят децата

Става въпрос за първите препоръки на Американската академия по педиатрия от 2011 г., които целят да се създаде по-сигурна среда за съня на пеленачетата.

"Знаем, че родителите могат да бъдат стресирани от раждането на дете", заяви експертката Рейчъл Мун, която е работила над новите препоръки. „Затова искаме да предложим прости и ясни препоръки за начина, по който то трябва да бъде положено да спи, и за мястото, където това да бъде направено".

Не кръщавайте децата си с двойни или екзотични имена

Около 3500 малки деца в САЩ ежегодно умират по време на съня си поради синдрома на внезапната детска смърт или внезапно задушаване. В доклада се препоръчва пеленачетата да бъдат по поставяни по гръб в легълцата им, за да заспят, и да бъдат увивани единствено в чаршафче, като се избягват одеяла, възглавници и плюшени играчки, които биха могли да предизвикат задушаване и прекалено голяма горещина.

Рискът от внезапна смърт е най-голям за децата на възраст между един и четири месеца, но нови изследвания разкриват, че одеяла, възглавници и меки вещи са опасни за бебетата на 4 и повече месеца.

Децата до 3 години не трябва да се водят на море

Получените резултати освен това сочат, че полагането на детето да спи по гръб е намалило смъртните случаи сред пеленачета вследствие на синдрома на внезапната детска смърт с 53 на сто между 1992 г. и 2001 г.

В новите препоръки американските педиатри настояват, че физическият контакт между майката и новороденото веднага след появата му на бял свят е от голямо значение, независимо какъв е бил методът на раждане - бебето е по-щастливо, телесната му температура и сърдечният му ритъм са по-стабилни.

Докладът бе представен на годишната конференция на Американската академия по педиатрия в Сан Франциско и е публикуван в Pediatrics.

Източник: БТА