Пейзаж на Явашев на търг
Пейзаж на Явашев на търг / netinfo

Творба на Христо Явашев ще бъде предложена тази вечер за първи път на търг у нас. Началната цена на пейзажа на Явашев е 9000 евро. Благотворителният търг ще се проведе в Националната художествена галерия. Министърът на културата Стефан Данаилов е обещал лично да удари началния гонг за търга.

Подобен търг на произведения на съвременното изкуство се прави за първи път в България. Организатор е Българското общество за модерно изкуство.

Освен на Христо Явашев на търга ще бъдат предложени творби и на други наши художници, направили кариера извън България – на Хубен Черкелов от Ню Йорк, на Стефан Николаев от Париж, на Петър Костадинов от Базел.

Ще бъдат разиграни и три видеоинсталации на чуждестранни автори. Те са предоставени от галерия “Лукс” в Ню Йорк, която е една от петте водещи галерии в света за млади автори и се ръководи от българина Стефан Стоянов.

Произведенията ще бъдат разиграни от водещия на телевизионното предаване „Сделка или не” Румен Луканов. Събраните от търга пари ще бъдат използвани за изграждането на музей на съвременното изкуство в София.