/ iStock/Getty Images
Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност.

„Те са богати на витамин D, който е изключително полезен. Липсата на този витамин е свързана с умора, нарушено здраве на костите, намалена функция на имунната система и повишен риск от хронични заболявания, включително някои видове рак“, казва диетологът Никол Стефану пред „Eat This, Not That“.

Изследването, публикувано в професионалното списание "Food Science & Nutrition", показа, че чрез редовна консумация на гъби, вие въвеждате достатъчно количество микронутриенти в тялото, без да увеличавате калориите, мазнините или натрия. Печурките са богати на селен, хранително вещество, което има антиоксидантни свойства, помагащо за намаляване на всякакъв вид възпаление. Влияят добре и на работата на червата, тоест на храносмилателната система.

„Много изследвания показват, че гъбите действат като пробиотици. Те не само подобряват храносмилането, но и могат да бъдат полезни за хора с диабет. А именно, гъбите имат способността да променят определени чревни бактерии и по този начин да освобождават инсулин от бета клетките на панкреаса“, допълва тя.

Хората, които ядат гъби, по-рядко страдат от депресия. Изследователите отдават това на многото биоактивни съединения в гъбите, включително витамин B12 и антиоксиданти.

„Поради своите лечебни свойства, гъбите се използват за медицина повече от 2000 години. Те съдържат съединения, които предизвикват имунен отговор на множество нива – подобно на група войници, които водят седем битки едновременно. Гъбите са известни със своята широка гама от биоактивни съставки, предимно бета-глюкани, които укрепват имунитета“, заключи специалистът.
БГНЕС