Павел Попандов за „Оркестър с име
Павел Попандов за „Оркестър с име / netinfo
Павел Попандов за „Оркестър с име"
31863
Павел Попандов за „Оркестър с име"
  • Павел Попандов за „Оркестър с име"

С надежда сме, ако се съберат пари, да се направи филмът „Оркестър с име", каза в предаването „Витамин" на Дарик, което се излъчва и по БНТ, актьорът Павел Попандов. Негов сценарист е Генчо Генчев. Той е със същите герои, но 30 години по-късно. В него героят на Георги Мамалев гледа кокошки, а този на Попандов работи в дребно гаражче, разказа той в аванс.

Попандов си спомни и че през 1992 година е трябвало да се направи продължение на „Оркестър без име" и разказа за брилянтния, но неосъществен сценарий на Станислав Стратиев: „Всички са в Германия. Велко е човекът-оркестър, в подлез събира дребни пфениги в паничка, Мамалев е нает от сърбин да разхожда кученца, Филип Трифонов дружи със стара, дебела германка, която му е казала „Ако тук се появи българин, изчезваш завинаги", а моят човек е на едно гробище за автомобили, работи със сърби, разкоства стари коли. Катето Евро е зарязала италианеца и вече е съпруга на германски барон-реститут. Лека-полека всички се събират, в края на филма се връщат в България. На Филип му се е родило дете от Ваня. На финала седят в една сладкарница на Златни пясъци, от лъскав автомобил слиза Миташки с ланци, каквато беше модата тогава, и е купил Амбасадор, предстои му да купи Шипка". Филмът обаче не се реализирал поради липса на пари. С времето ние остаряхме и е невъзможно този сценарий да се реализира. Сега сценарият е поверен на Генчо Генчев. Повлиян от първия сценарий, написва този, който не е никак лош, призна актьорът. „Длъжни сме да опитаме. Аз лично за себе си съм преценил, че може да стане. Проблемът в днешно време са средствата", каза той.

Попандов разказа и любопитни факти за филма „Равновесие" с режисьор Людмил Кирков и сценарист Станислав Стратиев, който е сниман след „Оркестър без име", и има много интересна история. В повестта е написано, че неговият герой Милко скача от кулата на плажа със завързани ръце и крака и плува под вода и трябва да излезе накрая на басейна. Това обаче по думите на Попандов било самоцелно, махленски бабаитлък, който не носи нищо на филма. Затова настъпва промяна и Милко започва да играе бокс. Но му чупят ръката и той не се реализира в спорта.

„И след като замина на московския фестивал, много неочаквано за нас присъстващите и участници във филма, той свърши със звук на скъсана лента 20 минути преди края. Останахме изумени, притеснихме се много. Людмил Кирков и Светослав Стратиев не дойдоха, те са знаели какво ще стане. Въпреки всичко филмът получи втора награда. Слава богу, че негативът беше запазен и в последствие, след 1989 година той беше възстановен в целия му вид", каза актьорът.