Пасивното пушене увеличава риска от проблеми с паметта
Пасивното пушене увеличава риска от проблеми с паметта / снимка: БГНЕС

Излагането на чуждия цигарен дим, известно като „пасивно пушене“, повишава риска от развитие на когнитивни проблеми, включително с паметта, се съобщава в изследване, което ще бъде публикувано в Британския медицински журнал (BMJ), цитирано от АФП. Предишни изследвания вече доказаха, че пушенето може да бъде рисков фактор, увеличаващ опасността от развитие на проблеми с умствените способности.

В новото изследване на смесения британско-американски екип, изследователи от университетите в Кеймбридж и Мичиган са измерили нивото на котинин (под-продукт на никотина) в слюнката на 5,000 възрастни непушачи на възраст 50 години и повече. Участниците са били подложени и на невропсихолочески тестове, оценяващи способността им да се изразяват, да смятат и да помнят. Установено е, че високите нива на котинин се свързват с увеличен риск от когнитивни проблеми.

Връзката при непушачите е същата, както и при закоравелите пушачи. Сред възможните обяснения, предложени от изследователите е, че пасивното пушене може да увеличи риска от сърдечносъдови болести, които да повишат заплахата от развитие на умствени проблеми и деменция, допълва БГНЕС.