/ iStock/Getty Images
Три години след опустошителния пожар парижката катедрала "Нотр Дам" възвърна първоначалната си белота благодарение на всекидневната работа на армия от майстори в сърцето на гора от скелета за повторното ѝ откриване, което все още е планирано за 2024 г., предаде Франс прес. 

"Обирането на прах и вътрешното почистване на сводовете, стените и пода, които трябва да приключат скоро, както и подготовката на сводовете за тяхната реконструкция, върнаха на катедралата първоначалната ѝ белота". Това съобщи държавната институция, отговаряща за реставрационните работи, няколко дни преди третата годишнина от пожара, която ще бъде отбелязана в петък. 
 

Преди пожара катедралата приемаше близо 12 милиона посетители, 1400 служби и 150 концерта годишно. 
 

На 15 април 2019 г. огромен пожар опустоши този шедьовър на готическото изкуство, причинявайки срутването на скелета му, прочутата му стрела, часовника и част от свода му, погълнати от пламъци, под стъписания поглед на милиони хора по света.

Бедствието предизвика безпрецедентна вълна от щедрост, като до момента са събрани дарения на стойност близо 844 милиона евро от 340 000 дарители от 150 държави.
БТА