Пари от картина на Ван Дайк ще отидат за камбани
Пари от картина на Ван Дайк ще отидат за камбани / снимка: Guliver/Getty Images

Неизвестна картина на фламандския майстор Антонис ван Дайк била купена за 400 паунда, сега е оценена 1000 пъти повече, предаде Би Би Си.

Отец Джейми МакЛиъд, чиято дейност е свързана с приют в северен Дербишир, попаднал случайно на платното през 2012 г. в абатството в Нюстед, Нотигамшир. Сега възнамерява да продаде картината на търг за около 400 000 паунда. Парите ще използва за купуване на нови камбани на църквата в своята енория. Картината случайно попаднала пред обектива на телевизионна камера и после била оценена като автентична творба на Ван Дайк (бел.ред. той е един от учениците на Рубенс) от един от най-големите експерти в света по творчеството на фламандския майстор - д-р Кристофър Браун. Отец Джейми лаконично коментира откритието като „голямо и вълнуващо”.

Ван Дайк е бил придворен художник по време на управлението на крал Чарлс I и е смятан за един от най-големите художници на XVII в., отбелязва БГНЕС.

Картината изобразява магистрат от Брюксел. Според експерти тя е част от изложба на великия художник през 1634 г., на която той показва лицата на седем висши магитрати.

В момента британските власти са забранили временно изнасянето в чужбина на автопортрет на Ван Дайк, който беше купен от анонимен колекционер за 12,5 млн. паунда. Лондон се опитва да събере сума, по-голяма от платената, за да запази за Острова униката.