парфюм
парфюм / iStock/Getty Images
"Само Шанел No 5" отговаря Мерилин Монро на въпроса какво облича в леглото. Парфюмът, който е обезсмъртен в киното и чиито рекламни лица са били Катрин Деньов и Никол Кидман, е един от най-известните и най-продаваните в света, макар и да навършва 100 години, предаде АФП.

Габриел Шанел, която нарушава догмите за женския гардероб, предлага през 1921 г. парфюм, който е не по-малко новаторски.

"Името му, аромата, чистите прави линии на флакона, допринасят той да стане символ на Лудите години. С името - обикновена цифра, която обозначава избраната проба, Шанел къса с традиците и навлиза в абстрактното" - каза Жули Дейдие, която отговаря за историческото наследство в модната къща.



Габриел Шанел иска нещо различно от флоралната и природна традиция от 19-и век и замисля аромата "с мирис на жена" като рокля висша мода.

"Изкуствен парфюм, повтарям изкуствен, като рокля, т.е. произведен. Аз се занимавам с шиене. Не искам нито роза, нито момина сълза. Искам парфюм с няколко съставки".

Парфюмерийният експерт Ернест Бо, който е натоварен с тази задача, създава композиция, която не възпроизвежда съществуващ в природата аромат.

"Номер 5" мирише на Шанел. Той се разпознава веднага по атипичния аромат, който се дължи на много синтетични молекули, алдехиди, които внасят свежест с флорални нотки и му придават "абстрактна" страна.

Чистата линия на флакона в черно и слонова кост е променена леко през годините, но запазва вечната си простота. Тя е коренно противоположна на характерната за епохата пищност на презентацията.

"Влагам всичко в парфюма, нищо в презентацията" - заявява Габриел Шанел.

В реклама във в. "Ню Йорк таймс" от 2028 г. парфюмът е сравнен с "младежките и модерни" тоалети на дизайнерката.
За друга реклама в американски списания през 1937 г. Габриел Шанел решава да е лице на парфюма.

Към снимката й, направена от фотографа Франсоа Колар през 1937 г. в х-л "Риц", е добавен текстът "Габриел Шанел е преди всичко актриса по душа. Роклите и парфюмите й са създадени с перфектен драматичен инстинкт. "No 5" е като нежна музика, която подчертава любовен акцент. Той разпалва въображението и оставя незаличима следа в спомените на действащите лица".

През следващите десетилетия киното и актрисите го използваат много, което допринася за реномето му на "парфюм на парфюмите" и го прави един от най-продаваните в света.

Снимка на Мерилин Монро, която се парфюмира с "No 5", е използвана за рекламата му през 2013 г. Лица на парфюма са били също Сузи Паркър, Катрин Деньов, Карол Буке, Никол Кидман, Марион Котияр.


БТА