/ ThinkStock/Getty Images
Смъртоносен паразитен червей от Югоизточна Азия може да помогне на медиците при лекуването на рани благодарение на специална молекула, съдържаща се в неговата слюнка, пише в. "Дейли мейл".
 
Австралийски учени се натъкнали на него, докато се опитвали да изяснят защо той причинява рак на черния дроб у приемниците си. В процеса на тестовете на Opisthorchis viverrini се установило, че в слюнката му се съдържа съставката гранулин.

Мравки, паяци и орхидея са в челната десетка на новите видове
 
Тя участва в ангиогенезиса - формирането на нови кръвни телца и ускорява заздравяването на раните.
 
Екипът на д-р Майкъл Смаут от Австралийския институт за тропическо здраве и медицина счита, че благодарение на гранулина ще могат да бъдат разработени нови видове заздравяващи кремове с много силни свойства. Те ще могат да бъдат прилагани на пациенти с рискове от рани, като диабетиците.
 
При лабораторни тестове с мишки с гранулин, екипът на д-р Смаут постигнал забележителни резултати, като успешно третирал незарастващи рани.

Мъж откри червей в краставица - реакцията му ще ви смае (СНИМКИ)
 
Паразитният червей Opisthorchis viverrini е канцерогенен и убива всяка година 26 хиляди души в Тайланд. Разпространен е също Лаос, Виетнам и Камбоджа.
 
Той попада в черния дроб при консумацията на недобре топлинно обработена риба и атакува жлъчните канали. Възрастните червеи са хермафродити, могат да живеят с десетилетия в черния дроб и да снасят по 200 яйца на ден.
БТА