Папата издаде диск с молитви
Папата издаде диск с молитви / снимка: БГНЕС

Диск със записи на молитви на папа Бенедикт Шестнайсети бе представен в римската базилика "Санта Мария ин Арачели", предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Гласът на Светия отец звучи на фона на класическа музика и григориански песнопения в изпълнение на хора на катедралата "Свети Петър". Папата по-специално пее църковна песен и казва молитви на различни езици, включително на италиански, френски и латински.

Албумът е озаглавен "Алма Матер - музика от Ватикана". От Ватикана обясниха, че дискът е уникален от техническа гледна точка и единствен по рода си експеримент, тъй като въпреки привидната си прилика, традиционните григориански песнопения и класическата музика се изпълняват по съвършено различен начин.

За аранжимента са били поканени трима композитори - италианец, англичанин и мароканец.

Гласът на папата звучи близо 10 минути в 49-минутния албум, който съдържа осем парчета, съобщи директорът на пресслужбата на Ватикана Федерико Ломбарди. Той уточни, че не са били правени никакви специални звукозаписни сесии с участието на Бенедикт Шестнайсети, а са били взети записи с гласа му от архива на радио "Ватикана", пише БТА.

Нашето участие в проекта е продиктувано от две цели, обясни Ломбарди: да разпространим духовното послание на вярата и да приближим папата до по-широка аудитория.

Дискът ще бъде издаден от прочутата американска звукозаписна компания "Гефън рекърдс", пуснала на пазара албуми на рок-групи като "Нирвана" и "Гънс енд роузис". Той ще излезе на пазара в цял свят на 30 ноември. Част от приходите ще отидат за благотворителни цели - за финансиране на музикалното образование на деца в неравностойно положение.