Папа Франциск се срещна с Мартин Скорсезе (СНИМКИ)
Папа Франциск се срещна с Мартин Скорсезе (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Папа Франциск прие на частна аудиенция режисьора Мартин Скорсезе, който е в Рим за предварителните прожекции на новия си филм "Мълчание", предаде ДПА.

Филмът разказва за гоненията на йезуитски мисионери в Япония през 17 век. Продукцията бе представена пред повече от 300 йезуити във вторник, а днес се очаква и друга прожекция за избрани служебни лица и сановници от Ватикана. Папата не е потвърдил дали ще присъства.

Папа Франциск каза на Скорсезе, че е чел романа от 1966 г. на японския автор Шусаку Ендо, вдъхновил създателите на филма. При срещата си двамата обсъдиха работата на йезуитските мисионери в Япония.

Скорсезе беше придружен на аудиенцията от съпругата си и двете си деца, продуцента на филма и неговата жена. Режисьорът подари на папата две картини, една от които изображение на Богородица, създадена от японски художник през XVIII век. Папа Франциск върна жеста с молитвени броеници.

"Мълчание" с участието на Андрю Гарфийлд, Адам Драйвър и Лиъм Нийсън се очаква да излезе в САЩ на 23 декември. Над проекта за филма режисьорът работи близо 30 години.

Мартин Скорсезе получи японската Императорска награда за кино

Новият филм би трябвало да заинтригува папата йезуит. На младини Хорхе Берголио - папа Франциск бил амбициран да стане мисионер в Япония. Изрязването на част от белия му дроб обаче осуетило плановете му.

Самият Скорсезе е с католически корени от семейството на имигранти с италианско-американски произход, но е известен най-вече с гангстерските си филми с насилие като "Добри момчета" (1990) и "Бандите на Ню Йорк" (2002).

Носителят на награда Оскар засне също филма "Последното изкушение на Христос" (1988), който бе обявен за богохулен заради сцена, в която Исус прави секс с Мария Магдалена.

Източник: БТА