/ Thinkstock/Getty Images
Женската панда Хуан Хуан - обитателка на зоопарка в Бовал, Централна Франция, която се очакваше да роди близначета, се сдоби с две бебета, но едното от тях не оцеля, предадоха световните информационни агенции.
 
Отрочетата на Хуан Хуан са се появили на бял свят в петък вечерта с 14 минути разлика. За съжаление едното от бебетата панди се е споминало около два часа след раждането, съобщават от зоопарка.
 
След появата на първото бебе, Хуан Хуан се е погрижила за него, почистила го е и го е притиснала към себе си, за да го стопли, но след раждането на второто го е оставила настрана. Китайските специалисти, които са присъствали на събитието, са взели първото бебе и са го поставили в кувьоз, но не са успели да го спасят.
 
Експертите напомнят, че в естествената им среда женските панди рядко раждат повече от едно бебе. Когато се сдобият с близначета, те обикновено изоставят по-слабото от двете.
 

Родилката Хуан Хуан, която скоро ще навърши девет години, и партньорът й Юан Цзъ са единствените панди във Франция. Те обитават зоопарка в Бовал от 2012 г., когато бяха предоставени на страната назаем от Китай за период от 10 години. Двете панди ще останат във Франция до изтичането на срока през 2022 г., след което ще бъдат върнати на Китай. Потомството им ще бъде изпратено в родината на пандите след две или три години.
 
Извън Китай само в 19 зоопарка на планетата има панди. В света около 420 панди живеят в плен, повечето от тях обитават Китай. Смята се, че броят на екземплярите в естествената им среда е 1864.
 
Китай от десетилетия практикува т.нар. "панда дипломация" и дарява на приятелски нации екземпляри от вида, считан за неофициален талисман на страната. През последните години Китай започна да предоставя панди на зоопаркове по света назаем. Повечето заеми са за период от 10 до 15 години, като годишната такса достига до 1 млн. долара.
БТА