Палмово масло в сиренето опасно за диабетиците
Палмово масло в сиренето опасно за диабетиците / www.sxc.hu

Палмовото масло, което се съдържа в някои сирена, може да доведе до проблеми с бъбреците, черния дроб, атеросклерозата, диабета, води и до затлъстяване. За това алармира националният консултант по хранене и диететика доцент Светослав Ханджиев. Той припомни, че България е на шесто място в Европа по затлъстяване на деца между 11 и 18 години.

 

Как точно може да навреди на здравето ни палмовото масло в някои от млечните продукти, с които се храним, обясниха доцент Ханджиев и професор Надя Бояджиева:

 

Последствията могат да се проявят след 20 години, защото не може правилно да функционира организмът без съответните млечни аминови киселини и мастни киселини.

 

Какви болести могат да предизвикат?

 

Болести на черния дроб. При захарния диабет особено, където препоръчваме на пациентите да употребяват сирене, има конфликт. Пациентът диабетик, който е употребявал сирене, богато на палмово масло, има риск от усложняване на бъбреците, черния дроб, защото те и без това са увредени.