Отровни жаби-мутанти окупираха игрище за голф в Австралия
Отровни жаби-мутанти окупираха игрище за голф в Австралия / снимка: BGNES

Голям брой отровни тръстикови жаби-мутанти с тегло над един килограм окупираха обширна територия на игрище за голф в австралийския град Даруин. Тези съобщения се появиха в местната преса. На мястото са пристигнали не само местните зоолози, но и колегите им от щатите Куинсланд и Западна Австралия, предаде БГНЕС.

Тези жаби вече са наречени “Мис „Катастрофа”. Земноводните са причинили намаляване на броя на редки местни животински видове, включително някои двуутробни, тигровата змия, черната ехидна и крокодилите. Разоряват и пчелините, унищожавайки пчелите. Освен това те са отровни през целия си жизнен цикъл и отровата им може да ослепи, парализира или да предизвика спиране на сърдечната дейност.

Както съобщи главният надзирател на националния парк в Даруин Филип Джоунс местните власти са сериозно притеснени от увеличаването на жабешката популация. За търсене на ефективни методи за борба с тях ще бъдат привлечени учени. Засега обаче не съществува приемлив начин да бъде намален броят на отровните земноводни.