/ ThinkStock/Getty Images

Откъде идва изразът „Пантелей пътник"? В интернет има какво ли не. От това, че славяните не разбирали смисъла на гръцкото име Пантелеймон, до това, че по времето, когато се празнува, птиците се готвели да отлитат на юг. Всичко това обаче не звучи много убедително.

Сега ще разкрием как седят нещата с Пантелей и пътя. Бързото плъзване по интернет може да ви доведе до информацията, че Свети Пантелеймон е покровител на пътуващите. Когато човек се стяга да отива някъде, негов патрон е този светец. Но това не е вярно. Пантелеймон е покровител на доста сфери, но транспортът не е сред тях. Традиционно той е свързван с лекарите, аптекарите, лотарията, помага при детски плач, главоболие, самота и срещу вещерство. От християнска гледна точка това, да превърнеш един мъченик за вярата в покровител на разни житейски аспекти, си е чиста проба сливане с езичеството. Нещо повече, в българската традиция Пантелей е приеман за покровител на баячки, чакракчии и врачки, което е пълен абсурд. Човекът е техен противник, не техен закрилник, но народната традиция има своя логика, много далечна от агиографията.

И като споменахме житията на светците, малко информация. Пантелеймон е роден с друго име - Пантолеон, буквално лъв във всичко. Той учи за лекар и дори казват, че бил личният джипи на император Максимиан Херкулий, пред когото веднъж заявил, че няма смисъл да лекува тялото му, като той самият не положи грижи за душата си. Това станало някъде към 303-305 година. Императорите много мразят да им се дава такъв акъл, така че той бил заловен, измъчван и убит. По-вероятно е тази работа да е свършил Диоклециан, а не Максимиан. Но това не е толкова важно. Има и още една особеност. Името Пантлеймон, което уж приема приживе, е твърде гръмко. То значи всемилостив. Така че най-вероятно му е дадено посмъртно, като производно на Пантолеон. Затова и на Запад е по-популярен като Пантелеймон.

Сега още нещо, свързано с птиците, които се събирали на ята и отлитали точно на 27 юли, не на 26, не на 25, а на 27, когато е празника на свети Пантелей. Народните извори хем твърдят, че денят бил много подходящ за пътуване, хем, че бил лош, тежък, даже някъде му викат „Църна Паталея". Що за логика тогава да пътуваш именно на такъв ден? И вие с пълно право се съмнявате в тези информации. Пътят, през който Пантелей ни води, не е буквален, той е метафоричен. И за никакви птици не става дума. Става дума за смърт. Пантелей е асоцииран с лекуването. На икони е изобразяван с медицински атрибути, а фактът, че борбата му с вещерството в народните вярвания е сведена до покровителство на вещерството, всъщност показва народната асоциация на пътя от живота към смъртта, което няма нищо общо с християнството и е езическо, колкото можете да си представите.

пътешествие
Thinkstock/Getty Images

Ето как Пантелей е призован да пази не географските пътници, а онези, между двата свята. Тази асоциация си е строго балканска, на запад я нямат. Сравнете израза пътник-за тежко болен и ето Пантелей пътник. Този израз е много по древен, отколкото предполагате. Ето за такъв път и такъв пътник става дума при Пантелеймон, наречен у нас за кратко Пантелей. Не за птици, с точна уговорка за отлитане или пък за хора, тръгнали да пътешестват точно на най-неподходящия ден.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук