Откритите кости на Че Гевара може и да не са негови
Откритите кости на Че Гевара може и да не са негови / БГНЕС

Четири десетилетия след като Ернесто Че Гевара беше екзекутиран от боливийските войски и 10 години, след като учените обявиха, че са открили останките му, започнаха да се прокрадват съмнения за това дали костите и черепът, съхранявани в музей в Куба, са наистина негови, пише “Индипендънт”.

Разследване на испанско-мексиканско списание твърди, че кубинските специалисти не са казали истината, когато през 1997 година са открили костите заедно с тези на други шестима революционери в отдалечена част на джунглата в Боливия.

Според авторите на материала учените били поставени под натиск от Фидел Кастро с цел да се повдигне революционният дух на страната му.

Че Гевара е екзекутиран в училищна сграда в Ла Игуера през октомври 1967 година, след като бил заловен от боливийските войски. Много години се смяташе, че тялото на Че е изгорено и прахта му разпръсната, но през 90-те години няколко пенсионирани боливийски военни обявиха, че са го погребали на близкото военно летище, а властите са пазели това в тайна, за да не се превърне мястото в притегателно за поклонници.

Сега обаче списанието твърди, че в информациите на археолозите, открили останките, има много несъгласувани моменти. Под въпрос се поставят и ДНК-анализите, направени от боливийски експерти, а вероятно ризата и коланът, за които се твърди, че са на Че Гевара, не са негови. /БГНЕС/