Научните открития отварят хоризонти за развитието на човечеството. Някои от тях са довели до незабавни иновации, други са само частицата, върху която се надгражда и чрез която се стига до големите постижения. Те са дело на човешкия ум и изобретателност.

Вижте откритията, които промениха света

Компасът

Компасът е магнитен навигационен уред за ориентиране, чрез определяне посоките на света. Изобретен е в Китай, като през XIV век става основно навигационно средство на моряците.
Компасът е откритието, което спомага Великите географски открития и донася на някои страни от Европа богатство и власт.

7 български открития, които промениха света

Увеличителните лещи

Увеличителните лещи като изобретение може би изглеждат незабележително, но употребата им е дала на човека поглед над всичко - от далечните звезди и галактики до живите клетки.

Навлизат в употреба през XIII век като помощно средство за слабо зрение, а към края на XVI и началото на XVII век за направата на първите микроскопи и телескопи.
Днес те намират приложение в астрономията, биологията, археологията, хирургията и др.

5 изобретения отпреди век, непроменени и до днес

Телеграфът

Телеграфът е първият от редица открития в областта на телекомуникациите. Открит е през 1832 г. от германеца Паул Шилинг, който предлага и използването на двоичен код. В САЩ телеграфът е създаден през 1938 г. и патентован през 1844 г. от Самуел Морз, който измисля и т.нар. морзов код.

Електрическата крушка

Електрическата крушка или лампата с нажежаема жичка е осветителен уред, източник на светлина, която се излъчва от проводник, нагрят при протичане на електрически ток през него.
Лампата с нажежаема жичка е изобретена в началото на XIX век и представлява стъклен балон с въздух, в който са запоени два медни проводника, съединени с въглена пръчка. При пускане на електрически ток през тази лампа тя работи не повече от полови час и изгаря.

През 1879 г. Томас Едисон патентова трайна електрическа крушка и подарява на човечеството независимост от дневната светлина.

Томас Едисън - великият изобретател (ВИДЕО)

Антибиотиците

Гигантска стъпка напред в областта на медицината, антибиотиците спасяват милиони човешки животи, като убиват и предотвратяват растежа на вредните бактерии.

Терминът „антибиотик" е използван за първи път през 1942 г. от американския микробиолог Селман Ваксман, но откритието е направено от Александър Флеминг, който открива антибиоза срещу бактерии от страна на гъби, известна като пеницилин през 1928 г.