Откритие на британски специалисти може да остави бръчките в миналото
Откритие на британски специалисти може да остави бръчките в миналото / Thinkstock/Getty Images

Откритие на британски специалисти, окачествено като пробив в изследванията на стареенето на кожата, може да остави досадните бръчки в миналото, пише в. "Дейли експрес".

Постижението на изследователи от университета на Нюкасъл може да доведе до разработването на козметични продукти, които наистина противодействат на процесите на стареене, а не са само рекламен трик, и дори до нови лекарства в борбата срещу рака.

Авторите на настоящото проучване са установили защо кожата старее и се сбръчква с напредването на възрастта. Изследователите са открили, че активността на ензим, известен като митохондриален комплекс II, който поддържа гладкостта на кожата, намалява с напредването на възрастта.

Благодарение на постижението учените вече разполагат с мишена, към която да бъдат насочени персонализирани противосъстаряващи терапии и козметични продукти. Откритието е приложимо и за други части на тялото, не само за кожата, отбелязват изследователите. 

"С напредването на възрастта батериите в клетките се изтощават. Състоянието е известно като понижена биоенергия. Същевременно се увеличават свободните радикали. Тези процеси оставят видими отпечатъци върху кожата - дълбоки линии, бръчки, увисване.

В настоящото проучване за пръв път показахме, че в човешката кожа с напредване на възрастта намалява активността на ключов метаболитен ензим в батериите на кожните клетки.

Благодарение на откритието вече разполагаме със специфичен биомаркер или мишена за разработването на терапии и продукти, които да противодействат на спада на биоенергия", казва ръководителят на изследователския екип Марк Бърч-Мачин.

Източник: БТА