Открит е автопортрет на Пикасо – гол с любовница
Открит е автопортрет на Пикасо – гол с любовница / снимка: БГНЕС
Автопортрет на Пабло Пикасо, на който художникът е нарисувал себе си гол, на легло с любовница, беше открит случайно в жилище в град Дорчестър, графство Дорсетшир, пише вестник “Таймс”.

Платното, известно с името “Обятия”, е нарисувано с акварел през 1901-1902 г. и има подпис на художника на обратната си страна. Това е уникална творба от ранното творчество на Пикасо, държана по неизвестни причини от собственика навита на руло в ъгъла на стаята, пише “Телеграф”.

На същото място, където е направено това откритие, са намерени и други две картини на известни британски художници – Джордж Стъбс и Алфред Манингс, информира Newsru. Очаква се, че на търга началната цена на всяко от тези платна ще бъде над 200 000 долара. Общата им стойност се оценява на 6 милиона долара.

Нищо не е известно за собственика на картините, тъй като организаторите на търга са гарантирали анонимността му. Предполага се, че това е човек от някоя монархическа династия. Споменава се името на принц Карим Ага Хан ІV от династията на управителите на княжество Лихтенщайн, както и няколко принцове от Близкия Изток. Търгът ще се проведе в Дорчестър на 10 април.