Откриха зъби на Пол Гоген в Полинезия
Откриха зъби на Пол Гоген в Полинезия / БГНЕС

Четири зъба, спринцовки за морфин и други предмети, принадлежали на френския постимпресионист Пол Гоген, откриха археолозите на остров Хива-Оа (Френска Полинезия), където художникът прекарва последните две години от живота си. Резултатите от разкопките са публикувани в периодичното издание на амстердамския музей на Винсент Ван Гог – Van Gogh Studies. Подробности от изследването публикува седмичникът The Art Newspaper.

Разкопките са направени около дома на Гоген La Maison du Jouir – Къщата на наслажденията в Атуон, главния град на Хива-Оа. Зъбите и останалите находки са били в кладенец, изкопан от художника. Жителите на Маркизките острови обаче, част от които е Хива-Оа, не използват кладенци и след смъртта на художника са засипали кладенеца с боклуци от Дома на наслажденията. Това, че намерените зъби са на Гоген, практически не предизвиква съмнения. Като минимум те са били на европеец – силно поразени са от кариес, каквото заболяване не се среща при жителите на Маркизките острови.

Освен това е малко вероятно Гоген да е държал в къщи нечии чужди извадени зъби. Освен това в кладенеца са открити много бутилки от алкохол, спринцовки за морфин, флакони от френски парфюми, парченца от черупки от кокосови орехи, които Гоген вероятно е използвал като палитра. Гоген умира в Атуон на 8 май 1903 г. на 54-годишна възраст от сифилис. Художникът е погребан в главното местно гробище. През 2003 г., по повод 100-годишнината от смъртта на Гоген, кметството на Атуон построи копие на Къщата на наслажденията. Всичко сега открито в кладенеца е предадено на музея.