Откриха запазени кръвни телца в останките на мумия
Откриха запазени кръвни телца в останките на мумия / снимка: sxc.hu

Червени кръвни телца са запазени в продължение на повече от 5000 години в мумифицираното тяло на намерения през 1991 в алпийски ледник човек, наречен Йоци. Това стана ясно, след като бяха публикувани резултатите от продължително изследване в списанието на Британското кралско научно дружество.

Забележително добре съхранена в ледовете на Алпите, мумията съдържа още незасегната тъкан и дори елементи от нервната система, но досега никаква част от кръвта не беше открита от учените. Те приемаха, че кръвта на човека от ледника се е разградила с течение на времето, докато по-детайлни изследвания не откриха следи в многобройните му рани.

Въпреки това нито една цяла кръвна клетка не бе отделена за идентификация 5300 години след насилствената и предшествана от дълга агония смърт на Йоци, посочва БГНЕС.

"До този момент не можехме да кажем с точност колко време може да оцелее кръвта и още по-малко в какво се превръщат кръвните клетки от този период", обяснява антропологът Алберт Зинк, специализирал се в изследването на тази уникална мумия.

Зинк и колегите му са използвали последни технологии, за да придвижат по-напред и резултатите от изследванията. С помощта на микроскоп с атомно усилване и нанонастройка, те са продължили и са открили частици с формата на вдлъбнат диск, типично за червените кръвни телца. Морфографията им не показва никакви признаци на деградация или повреди, подчертават учените.

При изследването учените са направили извода, че Йоци е получил многобройни рани преди смъртта си, но отхвърлят хипотезата за внезапна смърт. Човекът застинал под ледовете е преживял дълга агония.