Откриха уникално древно морско създание с три крайника (СНИМКИ)
Откриха уникално древно морско създание с три крайника (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Странно създание, което не прилича на никое от живите същества на Земята днес, е използвало уникалната си форма, за да събира носещи се във водата частици, с които се е хранило, съобщават Live Science и агенция „Фокус".

Откриха тялото на чупакабра в парагвайска река (СНИМКИ)

Трибрахидиум (tribrachidium) е обитавал плитките морета преди приблизително 550 милиона години по време на периода едиакарий. Животното е изглеждало като диск с три пипаловидни крайника. Трибрахидиумът се е отличавал с трикратна симетрия, което означава, че три сегмента са огледален образ един на друг. За сравнение, хората имат двукратна или двойна симетрия, а морските звезди имат петкратна симетрия. Никое от съществуващите днес създания няма трикратна симетрия.

„Тъй като не разполагахме със съвременно сравнение, беше изключително трудно да разберем как е изглеждал организмът, когато е бил жив - как се е движил, ако се е движил, как се е възпроизвеждал", казва Имран Рахман от Бристълския университет във Великобритания - ръководител на изследването. Сега Рахман и колегите му са използвали динамика на флуидите, за да разкрият, че трибрахидиумът вероятно се е хранил с разтворените във водата органични частици.

Екипът е създал триизмерен дигитален модел на организма, базиран на фосили от Южна Австралия. Вкаменелости от животното са открити и в Русия и Украйна. Учените са симулирали виртуални течения, имитиращи средата в плитките морета по онова време.

Загадъчно морско създание изпълзя от водата на Тайванско пристанище (ВИДЕО)

Симулацията е показала, че при удара си в трибрахидиума водните течения се забавят и образуват вихри, които се насочват към ъглите между трисиметричните му крайници. Вероятно това е позволявало на животното да улови и погълне частици храна.

Заснеха гигантско чудовище в исландска река

„Това е наистина вълнуващо, тъй като досега не е имало надеждно доказателство за хранене с разтворена храна при организми от този период," казва Рахман. Той посочва, че възнамерява да използва подобни модели на флуидна динамика, за да разбере как са се хранили и други мистериозни същества от периода едиакарий.