Ако пак сте с лошо настроение и опънати нерви по празниците, не обвинявайте роднините за кавгите. Причината може да е здравословна - ниска кръвна захар, съобщи в. "Дейли мейл". Хората отдавна обясняват раздразнителността си с ниската кръвна захар. След като дълго отхвърляха идеята, някои експерти сега започнаха да я приемат. Още повече че проблемът не се дължи само на глад, както си мислят повечето.
Предизвиква го и неподходяща комбинация на храни, например типичното за празниците поливане на десерта с чаша вино.
Каквато и да е причината, резултатът е агресивно поведение, показа американско изследване, в което доброволците трябваше да забиват игли във вуду кукли на половинките си. Колкото по-ниска беше кръвната им захар, толкова повече игли те забиваха.
Защо кръвната захар прави хората агресивни, не е ясно.
Възможно е причината да е, че за мозъка са необходими "масивни количества глюкоза, за да работи добре", каза Джереми Никълсън от лондонския Импириъл колидж.
Колко чувствителен е човек към нивата на кръвната захар, зависи от инидвидуалната физиология. Тенденцията към рязък спад на глюкозата обаче се определя и от храната и напитките. Рискът е особено голям при комбинацията на вино или бира с десерт или шоколад, защото освен ефекта на алкохола голямото съдържание на захар в лакомството кара тялото да произведе много от хормона инсулин, за да се справи с глюкозата в кръвта.
Малко след това нивото на кръвната захар може да е срине и тогава човек става докачлив.
Източник: БТА