/ ThinkStock/Getty Images
Международен екип от учени е открил на остров Борнео в Югоизточна Азия нов вид мравки, които се "самовзривяват" в случай на опасност, пише сп. "ZooKeys".

В рамките на експедицията ентомолозите са идентифицирали 15 различни вида мравки-камикадзета. Сред тях е и неизвестен досега на науката вид, който е получил наименованието Colobopsis explodens. При появата на опасност насекоми от вида се самовзривяват. В резултат на експлозията се отделя токсичен и лепкав ензим, който отблъсква или убива потенциалния вредител. С цената на собствения си живот отделни мравки спасяват родствениците си.

Учените смятат, че това поведение е присъщо само на мравки-работнички. Освен "камикадзетата", в колониите на Colobopsis explodens има и други особени екземпляри - "вратари" с подсилени глави, наподобяващи коркови тапи, които запушват входовете на мравуняка, за да не могат нападателите да проникнат в него.

Изследователите планират в бъдеще да изследват по-подробно "експлодиращите" мравки, за да разберат причината за поведението им и да разкрият особеностите на техните химичен профил, микробиология, анатомия и еволюция.
БТА