Откриха неизвестен вид акули, изчезнали от лицето на планетата
Откриха неизвестен вид акули, изчезнали от лицето на планетата / ThinkStock/Getty Images

Анализът на древни зъби доведе до откриването на непознат досега на учените вид гигантски акули, които са изчезнали от лицето на планетата, съобщи ЮПИ.

Заблуди и истини за най-опасните животни (СНИМКИ)

Зъбите са открити в Япония, Перу и САЩ. Новият вид е кръстен Megalolamna paradoxodon и принадлежи към изчезнало семейство акули, известни като Otodontidae. То включва също праисторическата акула мегалодон.

Гренландските акули доживяват до 400-годишна възраст

Зъбите от M. paradoxodon напомнят тези от други видове Otodontidae, но също по-едрите зъби от селдови акули. Най-едрите зъби от M. paradoxodon били дълги 4,5 см. Това навежда на мисълта, че тези древни акули са достигали дължина 4 метра и са приличали на днешните големи бели акули.

Уловиха древна акула в Австралия

"Впечатляващо е, че толкова едри селдови акули, които са се срещали в целия свят, досега бяха непознати на учените въпреки многото обекти от миоцена с добре съхранени фосили", заяви палеобиологът Кеншу Шимада от университета Де Пол в Чикаго.

Учените не само открили новия вид, но и направили нова класификация на акулите с големи зъби, като мегалодонът и неговите най-близки "роднини" били преместени от рода Carcharocles в рода Otodus.

Откриха нов вид светещи акули (СНИМКИ)

"Идеята, че мегалодонът и "братовчедите" му трябва да бъдат преместени в Otodus, не е нова, но изследването ни за пръв път е свързано с твърдения в областта на таксономията", поясни Шимада.

Резултатите от изследването са публикувани в Historical Biology.

Източник: БТА