Откриха начин двойките да избягват конфликти
Откриха начин двойките да избягват конфликти / www.sxc.hu

Начинът, по който двойките запомнят последния си спор, може да стане причина за повече противоречия от самия спор, установи екип от психолози.

Начинът, по който смятаме, че сме се държали по време на караница, зависи от това дали сме уязвими и емоционални или студени и дистанцирани. Запитани една седмица след караницата, бързо избухващите хора заявили, че са се държали добре към партньорите си, докато студените и дистанцирани участници казали, че са били по-остри, отколкото е било необходимо.

Двойките били заснети, докато обсъждали двата най-големи проблема във връзката им, за които учените предварително били уведомени. Тези разговори често ставали разгорещени, тъй като партньорите проявявали склонност постоянно да задействат емоционалните "бутони" на другия, пише БГНЕС. След споровете учените попитали всеки един от участниците в експеримента как по негова преценка се е държал. Резултатите сочели, че хората често тълкуват погрешно гледната точка на другия в зависимост от характера им. Според изследователи тези резултати може да помогнат да двойките да избягват конфликти.