/ ThinkStock/Getty Images
Наблюдавайки как пчелите усещат различни фигури от сладка захар или горчив хинин и ги разглеждат, британските биолози откриват, че тези насекоми имат началото на абстрактното мислене. Описанието на изследването е публикувано от научното списание Science, цитирано от TACC, предаде Агенция "Фокус".

Обявиха пчелата за най-важното живо същество на планетата

"Отдавна знаем, че пчелите могат да запомнят формата на цветятa. Смартфонът може да се справи със задачата да разпознава предмети, например лице на човек, но той го прави без помощта на съзнание. Нашият експеримент предполага, че в главите на пчелите се случва нещо, което коренно ги отличава от машините. С други думи, насекомите могат да формират менталния образ на предмети и форми“, коментира един от неговите автори, биологът от Лондонския университет „Кралица Мери“, Ларс Читтка.
 

През последните 10 години учените откриха много доказателства, че много животни притежават „напреднали“ интелектуални способности, които преди това са били приписвани само на хората. Например, новокаледонските врани са в състояние да правят и използват инструменти, предварително оценявайки тяхната ефективност. Шимпанзетата са в състояние да преценят ситуацията, в която се намират другарите им, и да им подават полезни инструменти, а у гълъбите учените са открили аритметически способности.

Разгадаха танца на пчелите

Такива способности не са характерни само за гръбначните животни. Много колективни оси, както откриха биолозите преди две години, умеят да помнят лицата на своите близки и да правят примитивни заключения, което е характерно и за домашните и дивите пчели.
Агенция "Фокус"