Откриха кичури коса на Наполеон в Сидни
Откриха кичури коса на Наполеон в Сидни / снимка: БГНЕС

Няколко кичура коса, най-вероятно взети от Наполеон Бонапарт на смъртното му легло, бяха открити в кметството на Сидни, Австралия, при разчистване на 130-годишната сграда, съобщава АФП.

В продължение на години, малките кичури светлокафява коса се намирали в архивите на внушителната сграда заедно с писмо, но никой не знае кога, защо и как са били получени.

Представител на местните власти, Маргарет Бетъридж, заяви, че не може да бъде сигурна дали кичурите са принадлежали на френския император, но със сигурност придружаващото ги писмо е интересно. В него шотландец на име Нед Тод обяснява, че е получил косата от жена, чийто брат, майор Уилям Крокат, е бил край смъртния одър на Наполеон, допълва БГНЕС. "Ако не греша, тя казва, че брат й (майор Крокат) сам е отрязал кичура от главата на видния покойник", пише той.

Още по-мистериозно е как косата се е появила в Сидни, Австралия, след като градът се намира на 13 000 километра от остров Св. Елена, където Наполеон умира през 1821 г. на 51-годишна възраст.