/ iStock/Getty Images
Нидерландски учен откри стар запис на мускусна патица, която казва фразата "проклет глупак", научена, докато живяла с хора в австралийски зоопарк, съобщи Ройтерс.

Интересното в случая е не самото значение на думите, а фактът, че патицата може да имитира човешка реч, подчерта Карел Тет Кате от университета в Лайден.

"Определено се основава на човешки глас, макар и произношението да е малко странно. Възможно е това да е австралийски акцент, не знам", каза Тен Кате. Той допълни, че първоначално се е чудел дали записът, направен през 80-те години на миналия век, не е монтаж. Той обаче е направен от орнитолога Петер Фулагар, който е съавтор на статията. Записът е пазен в звуков архив и е споменаван и преди. Тен Кате го преоткрива, докато изследва вокалното заучаване сред птици.

Талантливата патица имала по-богат репертоар - можела да имитира затваряща се врата и щракането на ключалката.

Някои животни, по-специално птици като папагалите, могат да имитират човешка реч. Това явление обаче се среща рядко, обикновено при птици, отгледани от хора. Патиците не са сред животните с известни подобни способности.
БТА