Откриха гигантска гъба на безсмъртието
Откриха гигантска гъба на безсмъртието / Thinkstock/Getty Images

В Южен Китай (автономен район Гуанси-Чжуан) е била открита огромна гъба линчжи, която в страната наричат "гъба на дълголетието" или "гъба на безсмъртието". Диаметърът й е бил 107 см, а теглото - 7,5 кг, съобщи в. "Дейли мейл".

Гъбата линчжи се използва от повече от 2000 години в китайската традиционна медицина. Смята се, че е много полезна за здравето.

"Гъбата на безсмъртието" е била открита от местния жител Вей Фанин, собственик на магазин. Той много се гордее с находката си и още не е решил дали ще продаде гъбата, която специалисти вече са оценили на 900 долара.

Линчжи или рейши, както още е известна, трудно се поддава на култивиране, затова дълго време е била достъпна само за китайския елит. Смятало се, че тя е свещена и е израснала за пръв път на сакрално място - в "градината на безсмъртието", който, според легендата, се е намирала на остров край бреговете на Китай.

Гъбата се използва за сваляне на високо кръвно налягане, за лечение на алергии и астма, за борба с разпространението на раковите клетки и дори за забавяне на процеса на стареене. Експерти от Китайската академия на науките твърдят, че полизахаридите и тритерпените в състава й са ключови за поддържане на жизнените функции на човешкия организъм.

Източник: БТА