Откриха гена, обясняващ рака при непушачите
Откриха гена, обясняващ рака при непушачите / cнимка: Sofia Photo Agency, архив

Американски учени откриха ген, който може да обясни защо много непушачи се разболяват от рак на белите дробове. Новооткритият ген GPC5 открива възможността за нови лечения в тази област, категорични са учените.

Една четвърт от случаите на рак, засягат хората, които никога през живота си не са пушили, това показва проучване, публикувано в специализирано списание. В някои страни процентът е по-нисък, например във Великобритания, където само 10% от всички ракови заболявания са от този тип. Учените изследвали общо 754 души, които са запалили по-малко от 100 цигари през целия си живот и наблюдавали генетичните различия, които могат да окажат влияние върху риска от рак на белите дробове, отбелязва БГНЕС.

По време на изследването учените изключили факторите на пасивното пушене и хроничните респираторни заболявания. В опитите взели участие две групи от непушачи, половината от които са били диагностицирани с рак на белия дроб. Резултатите навели експертите на мисълта, че ниската активност на този ген може да предизвика рак на белите дробове при непушачите. Необходими са обаче още допълнителни проучвания, които да потвърдят тези данни.