Откриха елексирa на младостта
Откриха елексирa на младостта / netinfo

Група южнокорейски учени с ръководител Ким Чхол Чжън от Корейския институт за изследване на хранителните продукти съобщиха, че са получили "елексира на младостта".

Те изолирали от дини компонентите на ликопина, който може да се използва за лечение на рак и за борба с процесите на стареене. Разработената методика за изолирането на този каротиноид и антиоксидант в много по-ефективна степен позволява получаването на много по-високо съдържание на ликопин, отколкото досегашното му изолиране от домати, съобщава БГНЕС.

Ликопините са съдържащите се в плодовете и зеленчуците естествени оцветители в червено, доказали ефективността си в борбата с разнообразни онкологични заболявания и способни също така да забавят стареенето. Ако при досега използваните методи се получаваха между 1 и 15% ликопин, то новият метод позволява изолирането му до 80%. Според местни средства за масова информация корейците получават ликопин с по-високо качество от плодове и са разработили техники за използването му в медицината.