Откриха череп на рядък мамут
Откриха череп на рядък мамут / netinfo

Палеонтолози откриха череп на изключително рядък степен мамут в северна Франция, съобщи Би Би Си.

Френската находка може да се превърне в ключ за разгадаването на тези невероятни същества. По-рано изследователите са попадали само на зъби на степни мамути и фрагменти на кости, на този фон цял череп е уникална находка. Съгласно една от хипотезите, черепът е принадлежал на животно, чийто ръст е бил 3,7 метра и е живяло преди 400 хиляди години. Учените предполагат, че гигантът е починал на 35-годишна възраст.

Степните мамути са свързващото звено между древните мамути, които се наричат още южни, и по-късния вид, така наречените космати мамути. Именно този преходен вид е бил най-малко познат досега. Смята се, че южните мамути са обитавали саваната и са се хранели с листа на дървета и храсти. Анализът на зъбите на по-късните разновидности на тези великани дава основание да се смята, че са преминали към друг вид храна - трева.

Съществува теория, според която първоначално мамутите са живеели в цяла Евразия. След настъпването на захлаждането в Източна Азия се появяват степните мамути, които са по-устойчиви на студ. В началото на Ледниковия период те изцяло изтласкват своите предшественици. А малко по-късно, когато Ледниковият период налага своето господство, степните мамути еволюират в космати. Този процес започва в североизточен Сибир, след което се разпространява и на други територии. Някои учени застъпват друга гледна точка и смятат, че център на еволюцията им е била Европа.