Google Earth
Google Earth / Gulliver/Getty Images, архив
Австралийски археолог използва Google Earth, за да идентифицира почти 400 недокументирани каменни структури в саудитската пустиня, създадени от хора преди повече от 2000 години, съобщи АФП.

Дейвид Кенеди от университета на Западна Австралия ръководи екипи, документирали много археологически обекти в Близкия изток. Той обаче каза, че не може да обясни значението на тези каменни структури, някои от които са на 9000 години.

Странна находка: Откриха стомна с обезглавени жаби в гробница на 4000 години

"Те не се виждат ясно от нивото на земната повърхност, но погледнати отвисоко, от няколко десетки метра или повече, ако е от спътник, се очертават в цялата си красота", каза Кенеди. Той ги оприличава на бариери - два вертикални стълба, свързани хоризонтално.

За първи път такива каменни структури са видени на място от саудитския любител археолог Абдула ал-Саид през 2004 г. През 2008 г. той идентифицира няколко цялостно с Google Earth. Именно той се обръща към Кенеди.

Археолози откриха гробница на 3500 години в Луксор (СНИМКИ/ВИДЕО)

Дейвид Кенеди е специалист по въздушна археология. От 1997 г. той и екипът му са заснели хиляди каменни структури, предимно в Йордания. Някои от тях се използват като ловни капани.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook
БТА