Откраднато бебе се събра с майка си след 50 г.
Откраднато бебе се събра с майка си след 50 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Испанка се събра с майка си близо половин век след своето раждане. Жената била открадната от родилното като бебе. Става дума за т. нар. откраднати бебета по времето на режима на генерал Франко.

При управлението на диктатора можело децата на хора с леви убеждения или неженени да бъдат отделяни от родителите си. Жертви твърдят, че практиката продължила и след смъртта на Франко през 1975 г.

Жена от Валенсия подозирала, че е от "откраднатите бебета" и подала молба в съда да бъде открита нейната майка. Като прегледали документите в болницата и след ДНК-тестове, полицаите открили биологичната майка на жената. На нея в болницата й било казано, че е родила мъртво дете през 1964 г.

"Тя беше много изненадана и щастлива", гласи съобщението на полицията. През всичките тези години биологичната майка е живяла с убеждението, че бебето й, чийто пол никога не й е бил съобщен, е починало при раждането".

Според граждански групи като SOS Bebes Robados и Anadir стотици хиляди бебета са били откраднати от родителите им по времето на Франко, допълва БГНЕС.

В петък съдии започнаха ново разследване срещу монахиня, обвинена, че е отделяла бебета от родителите им през 80-те години на ХХ век. През април 2012 г. сестра Мария Гомес Валбуена (87 г.) стана първата обвинена от съд по скандала. Тя беше разпитвана за похищението на бебе от мадридска болница преди 30 г. Сега Пурификасион Бетегон я съди, че е откраднала близнаците й през 1981 г.