Откраднаха 3-тонно парче от Тунгуския метеорит
Откраднаха 3-тонно парче от Тунгуския метеорит / netinfo

Милиционерите в Красноярск извършват проверка във връзка с изчезването от открита площадка около сградата на фонда „Тунгуски космически феномен” на 3-тонна каменна отломка, за която според основателя на фонда се предполага, че е част от Тунгуския метеорит, съобщи от МВР в Красноярския край.

Президентът на фонда Юрий Лавбин е съобщил в милицията на 6 август, че е изчезнала отломката от Тунгуския метеорит. Установено е, че парчето е изчезнало още през юни, когато фондът се е изнасял от сградата си в академичното градче. Милицията сега изяснява какво точно е изчезнало, къде се намира камъкът и защо за това е съобщено едва сега, казаха от МВР.

Основателят и президент на фонда открива огромната каменна отломка преди около 3 години по време на експедиция на мястото на предполагаемото падане на Тунгуския метеорит /1908 г./ на 70 км от село Ванарава в Красноярския край. Камъкът е откаран в Красноярск и е изложен на открита площадка пред сградата на фонда. Според Лавбин намереният камък е парче от Тунгуския метеорит, макар че официално нито един от учените, които се занимават с феномена Тунгуски метеорит, не е потвърдил неговото твърдение.