/ NOVA
Криминалната поредица на NOVA е най-награждаваният български телевизионен сериал
Сериалът на NOVA „Отдел Издирване“ и актьорът Юлиан Вергов са номинирани на авторитетния международен филмов фестивал „Septimius Awards“.

Българската криминална поредица, която се разпространява на международните пазари със заглавието „The Hunt for Salamander“, е една от осемте номинации в категория „Най-добър сериал“, а Юлиан Вергов, в ролята на инспектор Камен Петков, е претендент за отличието „Най-добър европейски актьор“.

„Тази новина е признание за дългосрочния ангажимент на Нова Броудкастинг Груп да инвестира в качествени филмови продукции и да бъде сред основните генератори за развитието на българската филмова индустрия. Щастлив съм да обявя, че „Отдел Издирване“ е най-награждаваният български телевизионен сериал. Зад този успех стои огромният труд на целия екип и работата им продължава да бъде отличавана от големите филмови фестивали по света“ – заяви Дирк Геркенс, главен изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп и директор „Програмиране, продукция и рекламни продажби“ на Юнайтед Медия.

„Septimius Awards“ е един от най-престижните световни филмови и телевизионни форуми, фокусиран върху независими филмови продукти, нови таланти и визионерски идеи на творци от целия свят. За разлика от традиционните форуми, организаторите на „Septimius Awards“ са приложили уникален подход, разпределяйки категориите на три групи по континенти.

„Гордея се с номинацията на „Отдел Издирване“ не само като продуцент, но и като човек и българин. Това е огромно признание не само за нашата продукция, но и за българската кино гилдия. Номинацията на Юлиан Вергов за най-добър европейски актьор, е напълно заслужена. В екипа, който стои зад „Отдел Издирване“, са едни от най-големите професионалисти, които вложиха много труд и страст. И това личи на екрана“ – каза Александър Христов, изпълнителен продуцент (Albion Films).

На церемонията по награждаването, която ще се състои в началото на юни тази година в Амстердам, наред с носителите на „Оскар“ Кристофър Хемптън и Кевин Уилмът, ще присъства и част от екипа на „Отдел Издирване“.

„Безкрайно съм щастлив от поредното международно признание за „Отдел Издирване“. Наистина това е най-награждаваният български сериал. В редица фестивали бяха номинирани и награждавани много хора от творческия екип – за режисура, за операторско майсторство, за музика, за актьорско представяне. Поредното признание идва от фестивала в Амстердам, където имаме отново две номинации – моята, за която съм много радостен, за най-добра мъжка роля, и за най-добър сериал. Надявам се да спечелим. Благодаря на NOVA“ – споделя актьорът Юлиан Вергов.

„Отдел Издирване“ вече спечели над десет награди, сред които за най-добър телевизионен сериал за 2021 година от Мадридския филмов фестивал (един от квалифициращите фестивали за най-големия сайт за кино IMDb) и Международния филмов фестивал в Буенос Айрес. Премиерата на оригиналната
авторска продукция извън България се състоя на фестивала „SERIES MANIA” в Лил (Франция) през август миналата година.