Отбелязваме Международния ден на театъра. Датата се чества за 60-та поредна година, но заради кризата с коронавируса актьорите търсят нови форми, чрез които да уважат празника.

За втора поредна година Международният ден на театъра попада в една карантинна ситуация със стриктни мерки. Заради пандемията от COVID-19 столичният театър „Възраждане” отбелязва празника по малко по-различен начин, а именно онлайн.

„По това време театърът е пълен с много деца. Сега това липсва. Няма ги и актьорите. Ние сме тук, за да ви посрещнем. Детското представление се излъчва виртуално и може да бъде гледано на сайта на нашия театър”, каза Роберт Янакиев пред NOVA.

В първия ден от извънредното положение на изминалата година камерният театър излъчи няколко от спектаклите си онлайн, в които артистите играеха на живо, но без публика. Тази нова форма на общуване беше възприета много добре от публиката и тя отново е на фокус във “Възраждане”.

В Световния ден на театъра - 27 март, театър „Възраждане" в София предлага две постановки за зрителите, които можете да видите онлайн. За малките зрители е подготвен спектакъла "Макс и Мориц", а от 19:00 часа ще бъде излъчена постановката "Защото на мама така й харесва".

В социалната мрежа Фейсбук премиерът Бойко Борисов честити Международния ден на театъра.

"Поздравявам всички, посветили живота си на развитието и обогатяването на това изкуство", написа той.
 

👏Честит Международен ден на театъра! Поздравявам всички, посветили живота си на развитието и обогатяването на това...

Публикувахте от Boyko Borissov в Събота, 27 март 2021 г.

Президентът Румен Радев също поздрави българските творци.

„И в най-тежки времена творческият дух е неподвластен на ограничения и забрани, продължава да буди разума и да носи надежда на обществото ни”, заявява Румен Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

„За втора поредна година театралните сцени посрещат празничния ден затворени. Повече от всякога актьорите и зрителите очакват възраждането на културния живот и нови срещи в храмовете на театралното изкуство, които българското общество умее да създава и цени”, подчертава още в приветствието си президентът Румен Радев.
NOVA